Užitečné informace
Užitečné informace
Zde najdete důležité informace pro správnou přípravu ryby pro preparaci. Dodržujte je – pokud je ryba pro preparaci špatně připravena, prodlužuje to nejen potřebný čas pro její dokončení, ale také zvyšuje její cenu.
Zde máte k dispozici pár rad, jak připravit rybu k preparaci:
- rybu určenou k preparaci nikdy nedávejte do sítěného vezírku, hrozí poté poškození ploutví
- rybu, popřípadě hlavu, ihned zamrazte (pokud nemáte možnost dopravit ji k preparaci v čerstvém stavu)
- rybu určenou k celkové preparaci nikdy nekuchejte a nezbavujte žaberních oblouků
- rybu usmrťte přeřezáním žaberních oblouků a vykrvením, nikdy ne úderem do lebky ryby, hrozí její poškození
- šupinaté ryby nesmí být přemrzlé déle než tři měsíce
- rybí hlavu určenou k preparaci odřízneme cca 10 cm za prsními ploutvemi, u candáta ponecháme jak prsní pár, tak i břišní pár ploutví.
- vždy je lepší odříznou raději méně/vůbec nic – opravy špatně připravených ryb jsou časově velmi náročné.
Řez hlavy
Další informace k přípravě ryby naleznete na následujících obrázcích.