Jan Dufek - Rybaření NORSKO

Užitečné informace

Užitečné informace

Zde najdete důležité informace pro správnou přípravu ryby pro preparaci. Dodržujte je – pokud je ryba pro preparaci špatně připravena, prodlužuje to nejen potřebný čas pro její dokončení, ale také zvyšuje její cenu.

Zde máte k dispozici pár rad, jak připravit rybu k preparaci:

  • rybu určenou k preparaci nikdy nedávejte do sítěného vezírku, hrozí poté poškození ploutví
  • rybu, popřípadě hlavu, ihned zamrazte (pokud nemáte možnost dopravit ji k preparaci v čerstvém stavu)
  • rybu určenou k celkové preparaci nikdy nekuchejte a nezbavujte žaberních oblouků
  • rybu usmrťte přeřezáním žaberních oblouků a vykrvením, nikdy ne úderem do lebky ryby, hrozí její poškození
  • šupinaté ryby nesmí být přemrzlé déle než tři měsíce
  • rybí hlavu určenou k preparaci odřízneme cca 10 cm za prsními ploutvemi, u candáta ponecháme jak prsní pár, tak i břišní pár ploutví.
  • vždy je lepší odříznou raději méně/vůbec nic – opravy špatně připravených ryb jsou časově velmi náročné.

Řez hlavy

Další informace k přípravě ryby naleznete na následujících obrázcích.

Štika
Candát

Přesunout se na začátek